当前位置:网校首页 > 历年真题 > 公共课 > 详情

2010年全国硕士研究生入学统一考试英语(一)试题及解析

2016-08-10 19:00:23 关键字:英语真题
2010年全国硕士研究生入学统一考试英语(一)试题

Section I Use of English

  Directions:

  Read the following text. Choose the best word(s) for each numbered blank and mark [A], [B], [C] or [D] on ANSWER SHEET 1. (10 points)

  In 1924 American’ National Research Council sent to engineers to supervise a series of industrial experiments at a large telephone-parts factory called the Hawthorne Plant near Chicago. It hoped they would learn how stop-floor lignting__1__workers productivity. Instead, the studies ended __2___giving their name to the “Hawthorne effect”, the extremely influential idea that the very___3____to being experimented upon changed subjects’ behavior.

  The idea arose because of the __4____behavior of the women in the Hawthorne plant. According to __5____of the experiments, their hourly output rose when lighting was increased, but also when it was dimmed. It did not __6____what was done in the experiment; ___7_someting was changed ,productivity rose. A(n)___8___that they were being experimented upon seemed to be ____9___to alter workers’ behavior ____10____itself.

  After several decades, the same data were _11__ to econometric the analysis. Hawthorne experiments has another surprise store _12 __the descriptions on record, no systematic _13__ was found that levels of productivity were related to changes in lighting.

  It turns out that peculiar way of conducting the experiments may be have let to__ 14__ interpretation of what happed.__ 15___ , lighting was always changed on a Sunday .When work started again on Monday, output __16___ rose compared with the previous Saturday and__ 17 __to rise for the next couple of days.__ 18__ , a comparison with data for weeks when there was no experimentation showed that output always went up on Monday, workers__ 19__ to be diligent for the first few days of the week in any case , before __20 __a plateau and then slackening off. This suggests that the alleged” Hawthorne effect “ is hard to pin down.

  1. [A] affected [B] achieved [C] extracted [D] restored

  2. [A] at [B]up [C] with [D] off

  3. [A]truth [B]sight [C] act [D] proof

  4. [A] controversial [B] perplexing [C]mischievous [D] ambiguous

  5. [A]requirements [B]explanations [C] accounts [D] assessments

  6. [A] conclude [B] matter [C] indicate [D] work

  7. [A] as far as [B] for fear that [C] in case that [D] so long as

  8. [A] awareness [B] expectation [C] sentiment [D] illusion

  9. [A] suitable [B] excessive [C] enough [D] abundant

  10. [A] about [B] for [C] on [D] by

  11. [A] compared [B]shown [C] subjected [D] conveyed

  12. [A] contrary to [B] consistent with [C] parallel with [D] pealliar to

  13. [A] evidence [B]guidance [C]implication [D]source

  14. [A] disputable [B]enlightening [C]reliable [D]misleading

  15. [A] In contrast [B] For example [C] In consequence [D] As usual

  16. [A] duly [B]accidentally [C] unpredictably [D] suddenly

  17. [A]failed [B]ceased [C]started [D]continued

  20. [A]breaking [B]climbing [C]surpassing [D]hiting

  Section II Reading Comprehension

  Part A

  Directions:

  Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing [A], [B], [C] or [D]. Mark your answers on ANSWER SHEET 1. (40 points)

  Text 2

  Over the past decade, thousands of patents have been granted for what are called business methods. Amazon.com received one for its “one-click” online payment system. Merrill Lynch got legal protection for an asset allocation strategy. One inventor patented a technique for lifting a box.

  Now the nation’s top patent court appears completely ready to scale back on business-method patents, which have been controversial ever since they were first authorized 10 years ago. In a move that has intellectual-property lawyers abuzz the U.S. court of Appeals for the federal circuit said it would use a particular case to conduct a broad review of business-method patents. In re Bilski , as the case is known , is “a very big deal”, says Dennis’D. Crouch of the University of Missouri School of law. It “has the potential to eliminate an entire class of patents.”

  Curbs on business-method claims would be a dramatic about-face, because it was the federal circuit itself that introduced such patents with is 1998 decision in the so-called state Street Bank case, approving a patent on a way of pooling mutual-fund assets. That ruling produced an explosion in business-method patent filings, initially by emerging internet companies trying to stake out exclusive pinhts to specific types of online transactions. Later, move established companies raced to add such patents to their files, if only as a defensive move against rivals that might beat them to the punch. In 2005, IBM noted in a court filing that it had been issued more than 300 business-method patents despite the fact that it questioned the legal basis for granting them. Similarly, some Wall Street investment films armed themselves with patents for financial products, even as they took positions in court cases opposing the practice.

  The Bilski case involves a claimed patent on a method for hedging risk in the energy market. The Federal circuit issued an unusual order stating that the case would be heard by all 12 of the court’s judges, rather than a typical panel of three, and that one issue it wants to evaluate is whether it should” reconsider” its state street Bank ruling.

  The Federal Circuit’s action comes in the wake of a series of recent decisions by the supreme Count that has narrowed the scope of protections for patent holders. Last April, for example the justices signaled that too many patents were being upheld for “inventions” that are obvious. The judges on the Federal circuit are “reacting to the anti_ patent trend at the supreme court” ,says Harole C.wegner, a partend attorney and professor at aeorge Washington University Law School.

  26. Business-method patents have recently aroused concern because of

  [A] their limited value to business

  [B] their connection with asset allocation

  [C] the possible restriction on their granting

  [D] the controversy over authorization

  27. Which of the following is true of the Bilski case?

  [A] Its ruling complies with the court decisions

  [B] It involves a very big business transaction

  [C] It has been dismissed by the Federal Circuit

  [D] It may change the legal practices in the U.S.

  28. The word “about-face” (Line 1, Paro 3) most probably means

  [A] loss of good will

  [B] increase of hostility

  [C] change of attitude

  [D] enhancement of dignity

  29. We learn from the last two paragraphs that business-method patents

  [A] are immune to legal challenges

  [B] are often unnecessarily issued

  [C] lower the esteem for patent holders

  [D] increase the incidence of risks

  30. Which of the following would be the subject of the text?

  [A] A looming threat to business-method patents

  [B] Protection for business-method patent holders

  [C] A legal case regarding business-method patents

  [D] A prevailing trend against business-method patents

  Text 3

  In his book The Tipping Point, Malcolm Aladuell argues that social epidemics are driven in large part by the acting of a tiny minority of special individuals, often called influentials, who are unusually informed, persuasive, or well-connected. The idea is intuitively compelling, but it doesn’t explain how ideas actually spread.

  The supposed importance of influentials derives from a plausible sounding but largely untested theory called the “two step flow of communication”: Information flows from the media to the influentials and from them to everyone else. Marketers have embraced the two-step flow because it suggests that if they can just find and influence the influentials, those selected people will do most of the work for them. The theory also seems to explain the sudden and unexpected popularity of certain looks, brands, or neighborhoods. In many such cases, a cursory search for causes finds that some small group of people was wearing, promoting, or developing whatever it is before anyone else paid attention. Anecdotal evidence of this kind fits nicely with the idea that only certain special people can drive trends

  In their recent work, however, some researchers have come up with the finding that influentials have far less impact on social epidemics than is generally supposed. In fact, they don’t seem to be required of all.

  The researchers’ argument stems from a simple observing about social influence, with the exception of a few celebrities like Oprah Winfrey—whose outsize presence is primarily a function of media, not interpersonal, influence—even the most influential members of a population simply don’t interact with that many others. Yet it is precisely these non-celebrity influentials who, according to the two-step-flow theory, are supposed to drive social epidemics by influencing their friends and colleagues directly. For a social epidemic to occur, however, each person so affected, must then influence his or her own acquaintances, who must in turn influence theirs, and so on; and just how many others pay attention to each of these people has little to do with the initial influential. If people in the network just two degrees removed from the initial influential prove resistant, for example from the initial influential prove resistant, for example the cascade of change won’t propagate very far or affect many people.

  Building on the basic truth about interpersonal influence, the researchers studied the dynamics of populations manipulating a number of variables relating of populations, manipulating a number of variables relating to people’s ability to influence others and their tendency to be influenced. Our work shows that the principal requirement for what we call “global cascades”– the widespread propagation of influence through networks – is the presence not of a few influentials but, rather, of a critical mass of easily influenced people, each of whom adopts, say, a look or a brand after being exposed to a single adopting neighbor. Regardless of how influential an individual is locally, he or she can exert global influence only if this critical mass is available to propagate a chain reaction.

  31.By citing the book The Tipping Point, the author intends to

  [A]analyze the consequences of social epidemics

  [B]discuss influentials’ function in spreading ideas

  [C]exemplify people’s intuitive response to social epidemics

  [D]describe the essential characteristics of influentials.

  32.The author suggests that the “two-step-flow theory”

  [A]serves as a solution to marketing problems

  [B]has helped explain certain prevalent trends

  [C]has won support from influentials

  [D]requires solid evidence for its validity

  33.what the researchers have observed recently shows that

  [A] the power of influence goes with social interactions

  [B] interpersonal links can be enhanced through the media

  [C] influentials have more channels to reach the public

  [D] most celebrities enjoy wide media attention

  34.The underlined phrase “these people” in paragraph 4 refers to the ones who

  [A] stay outside the network of social influence

  [B] have little contact with the source of influence

  [C] are influenced and then influence others

  [D] are influenced by the initial influential

  35.what is the essential element in the dynamics of social influence?

  [A]The eagerness to be accepted

  [B]The impulse to influence others

  [C]The readiness to be influenced

  [D]The inclination to rely on others

  Text 4

  Bankers have been blaming themselves for their troubles in public. Behind the scenes, they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters. Their rules, moan the banks, have forced them to report enormous losses, and it’s just not fair. These rules say they must value some assets at the price a third party would pay, not the price managers and regulators would like them to fetch.

  Unfortunately, banks’ lobbying now seems to be working. The details may be unknowable, but the independence of standard-setters, essential to the proper functioning of capital markets, is being compromised. And, unless banks carry toxic assets at prices that attract buyers, reviving the banking system will be difficult.

  After a bruising encounter with Congress, America’s Financial Accounting Standards Board (FASB) rushed through rule changes. These gave banks more freedom to use models to value illiquid assets and more flexibility in recognizing losses on long-term assets in their income statement. Bob Herz, the FASB’s chairman, cried out against those who “question our motives.” Yet bank shares rose and the changes enhance what one lobby group politely calls “the use of judgment by management.”

  European ministers instantly demanded that the International Accounting Standards Board (IASB) do likewise. The IASB says it does not want to act without overall planning, but the pressure to fold when it completes it reconstruction of rules later this year is strong. Charlie McCreevy, a European commissioner, warned the IASB that it did “not live in a political vacuum” but “in the real word” and that Europe could yet develop different rules.

  It was banks that were on the wrong planet, with accounts that vastly overvalued assets. Today they argue that market prices overstate losses, because they largely reflect the temporary illiquidity of markets, not the likely extent of bad debts. The truth will not be known for years. But bank’s shares trade below their book value, suggesting that investors are skeptical. And dead markets partly reflect the paralysis of banks which will not sell assets for fear of booking losses, yet are reluctant to buy all those supposed bargains.

  To get the system working again, losses must be recognized and dealt with. America’s new plan to buy up toxic assets will not work unless banks mark assets to levels which buyers find attractive. Successful markets require independent and even combative standard-setters. The FASB and IASB have been exactly that, cleaning up rules on stock options and pensions, for example, against hostility form special interests. But by giving in to critics now they are inviting pressure to make more concessions.

  36. Bankers complained that they were forced to

  [A] follow unfavorable asset evaluation rules

  [B]collect payments from third parties

  [C]cooperate with the price managers

  [D]reevaluate some of their assets.

  37.According to the author , the rule changes of the FASB may result in

  [A]the diminishing role of management

  [B]the revival of the banking system

  [C]the banks’ long-term asset losses

  [D]the weakening of its independence

  38.According to Paragraph 4, McCreevy objects to the IASB’s attempt to

  [A]keep away from political influences.

  [B]evade the pressure from their peers.

  [C]act on their own in rule-setting.

  [D]take gradual measures in reform.

  39.The author thinks the banks were “on the wrong planet ”in that they

  [A]misinterpreted market price indicators

  [B]exaggerated the real value of their assets

  [C]neglected the likely existence of bad debts.

  [D]denied booking losses in their sale of assets.

  40.The author’s attitude towards standard-setters is one of

  [A]satisfaction.

  [B]skepticism.

  [C]objectiveness

  [D]sympathy

  Part B

  Directions:

  For Questions 41-45, choose the most suitable paragraphs from the list A-G and fill them into the numbered boxes to form a coherent text. Paragraph E has been correctly placed. There is one paragraph which dose not fit in with the text. Mark your answers on ANSWER SHEET1. (10 points)

  [A] The first and more important is the consumer’s growing preference for eating out; the consumption of food and drink in places other than homes has risen from about 32 percent of total consumption in 1995 to 35 percent in 2000 and is expected to approach 38 percent by 2005. This development is boosting wholesale demand from the food service segment by 4 to 5 percent a year across Europe, compared with growth in retail demand of 1 to 2 percent. Meanwhile, as the recession is looming large, people are getting anxious. They tend to keep a tighter hold on their purse and consider eating at home a realistic alternative.

  [B] Retail sales of food and drink in Europe’s largest markets are at a standstill, leaving European grocery retailers hungry for opportunities to grow. Most leading retailers have already tried e-commerce, with limited success, and expansion abroad. But almost all have ignored the big, profitable opportunity in their own backyard: the wholesale food and drink trade, which appears to be just the kind of market retailers need.

  [C] Will such variations bring about a change in the overall structure of the food and drink market? Definitely not. The functioning of the market is based on flexible trends dominated by potential buyers. In other words, it is up to the buyer, rather than the seller, to decide what to buy .At any rate, this change will ultimately be acclaimed by an ever-growing number of both domestic and international consumers, regardless of how long the current consumer pattern will take hold.

  [D] All in all, this clearly seems to be a market in which big retailers could profitably apply their scale, existing infrastructure and proven skills in the management of product ranges, logistics, and marketing intelligence. Retailers that master the intricacies of wholesaling in Europe may well expect to rake in substantial profits thereby. At least, that is how it looks as a whole. Closer inspection reveals important differences among the biggest national markets, especially in their customer segments and wholesale structures, as well as the competitive dynamics of individual food and drink categories. Big retailers must understand these differences before they can identify the segments of European wholesaling in which their particular abilities might unseat smaller but entrenched competitors. New skills and unfamiliar business models are needed too.

  [E] Despite variations in detail, wholesale markets in the countries that have been closely examined—France, Germany, Italy, and Spain—are made out of the same building blocks. Demand comes mainly from two sources: independent mom-and-pop grocery stores which, unlike large retail chains, are two small to buy straight from producers, and food service operators that cater to consumers when they don’t eat at home. Such food service operators range from snack machines to large institutional catering ventures, but most of these businesses are known in the trade as “horeca”: hotels, restaurants, and cafes. Overall, Europe’s wholesale market for food and drink is growing at the same sluggish pace as the retail market, but the figures, when added together, mask two opposing trends.

  [F] For example, wholesale food and drink sales come to $268 billion in France, Germany, Italy, Spain, and the United Kingdom in 2000—more than 40 percent of retail sales. Moreover, average overall margins are higher in wholesale than in retail; wholesale demand from the food service sector is growing quickly as more Europeans eat out more often; and changes in the competitive dynamics of this fragmented industry are at last making it feasible for wholesalers to consolidate.

  [G] However, none of these requirements should deter large retailers (and even some large good producers and existing wholesalers) from trying their hand, for those that master the intricacies of wholesaling in Europe stand to reap considerable gains.

  41 →42→43→44→E→45

  Part C

  Directions:

  Read the following text carefully and then translate the underlined segments into Chinese. Your translation should be written carefully on ANSWER SHEET 2. (10 points)

  One basic weakness in a conservation system based wholly on economic motives is that most members of the land community have no economic value. Yet these creatures are members of the biotic community and, if its stability depends on its integrity, they are entitled to continuance.

  When one of these noneconomic categories is threatened and, if we happen to love it .We invert excuses to give it economic importance. At the beginning of century songbirds were supposed to be disappearing.(46) Scientists jumped to the rescue with some distinctly shaky evidence to the effect that insects would eat us up if birds failed to control them, the evidence had to be economic in order to be valid.

  It is painful to read these round about accounts today. We have no land ethic yet,(47) but we have at least drawn near the point of admitting that birds should continue as a matter of intrinsic right, regardless of the presence or absence of economic advantage to us.

  A parallel situation exists in respect of predatory mammals and fish-eating birds .(48) Time was when biologists somewhat over worded the evidence that these creatures preserve the health of game by killing the physically weak, or that they prey only on “worthless” species.

  Some species of tree have been read out of the party by economics-minded foresters because they grow too slowly, or have too low a sale vale to pay as imeber crops (49) In Europe, where forestry is ecologically more advanced, the non-commercial tree species are recognized as members of native forest community, to be preserved as such, within reason.

  To sum up: a system of conservation based solely on economic self-interest is hopelessly lopsided. (50) It tends to ignore, and thus eventually to eliminate, many elements in the land community that lack commercial value, but that are essential to its healthy functioning. Without the uneconomic pats.

  Section Ⅲ Writing

  Part A

  51. Directions:

  You are supposed to write for the postgraduate association a notice to recruit volunteers for an international conference on globalization, you should conclude the basic qualification of applicant and the other information you think relative.

  You should write about 100 words. Do not sign your own name at the end of the letter. Use “postgraduate association” instead.

  Part B

  52. Directions:

  Write an essay of 160-200 words based on the following drawing. In your essay, you should

  1) describe the drawing briefly,

  2) explain its intended meaning, and then

  3) give your comments.

  You should write neatly on ANSHWER SHEET 2. (20 points)

火锅.jpg
  2010 年全国硕士研究生入学统一考试英语 (一) 答案

  n Section I I e Use f of English

  1.A 2.B 3.C 4.B 5.C

  6.B 7.D 8.A 9.C 10.D

  11.C 12.A 13.A 14.D 15.B

  16.A 17.D 18.C 19.B 20.D

  n Section II g Reading Comprehension

  t Part A A

  21. B 22. A 23. D 24. A 25. B

  26. C 27. D 28. C 29. B 30. A

  31. B 32. D 33. A 34. C 35. C

  36. A 37. D 38. C 39. B 40. D

  t Part B B

  41. B 42. F 43. D 44. G 45. A

  t Part C C Translation

  46.科学家们急忙介入,但提出的证据显然站不住脚,其大意是,如果鸟类不能控制昆虫的数量,

  昆虫便会吞噬我们人类。

  47.但是我们至少近乎承认,无论鸟类能否带给我们经济价值,它们自有生存下去的权利。

  48.曾经有段时间,生物学家或多或少滥用了一种证据,即这些生物通过杀死体弱者来保持种群

  的健康,或者说它们仅仅捕食没有价值的物种。

  49.在林业生态更为发达的欧洲,没有商业价值的树种被合理地看成是当地森林群落的成员,并

  得到相应的保护。

  50.这种保护系统往往忽视陆地群落中诸多缺乏商业价值、但对其健康运行至关重要的物种,而

  最终导致它们的灭绝。

  n Section I III Writing

  (略)